Afval. De gemiddelde mens houdt zich er niet al te lang of te vaak mee bezig. Afval scheiden is iets dat de meeste mensen inmiddels doen: karton en papier in een aparte bak, plastic en andere verpakkingsmaterialen in weer een andere en uiteraard glas in de glasbak. Maar dat zijn meestal de enige momenten waarop we echt actief bezig zijn met afval.
De Plastic Soep
Gelukkig komt daar steeds meer verandering in. Neem de bewustwording rondom de plastic soep als voorbeeld. Het klinkt erg smering maar doordat er zoveel plastic rondzwerft in onze oceanen is het in feite gewoon een soort plastic soep – letterlijk. Daarnaast veroorzaakt dit plastic relatief veel schade. Zo stelt Greenpeace dat plastic afval jaarlijks 100.000 zeedieren doodt, dat 1 op de 3 zeeschildpadden plastic heeft ingeslikt en dat meer dan de helft van alle walvissen plastic in de maag heeft.
Maar niet allen dieren lijden onder de plastic soep. Zonder dat we het ons realiseren heeft de mens er ook last van. Microplastics – kleine stukjes plastic – zijn bijvoorbeeld aangetroffen in tafelzout en menselijke ontlasting. Laat dat even bezinken.
Daarom wordt er tegenwoordig zoveel mogelijk aan gedaan om mensen te stimuleren om zo min mogelijk plastic te gebruiken. In winkels moet je nu betalen voor een plastic tas. Veel café’s en restaurants maken gebruik van metalen rietjes of rietjes die van bamboe zijn gemaakt, in plaats van plastic rietjes. Daarnaast maken steeds meer mensen gebruik van shoppers voor het doen van hun boodschappen. Die zijn niet alleen vrijwel onbeperkt te hergebruiken maar in de meeste gevallen ook eenvoudig schoon te maken.
Het voorgaande is een van de vele redenen dat juiste afvalverwerking essentieel is. Maar er zijn ook andere redenen te noemen waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht: privacy.
Privacy
Je hebt het vast wel eens gezien. Een rolcontainer die door de deur van een advocatenkantoor naar buiten wordt gerold. Misschien is jouw eerste gedachte als je dit ziet, dat die advocaten daar met z’n allen wel voor heel veel afval zorgen. Er zullen wel allemaal flessen van de vrijdagmiddagborrel van een paar dagen geleden in zitten. Het valt zeker niet te ontkennen dat er vast wel het een en ander wordt weggedronken tijdens zo’n vrijdagmiddagborrel, maar meest waarschijnlijk is dat niet wat er in die rolcontainer zit. Wat dan wel? Papier!
Bepaalde beroepsgroepen – denk hierbij onder andere aan advocaten, artsen en psychologen – hebben te maken met gegevens waarmee vertrouwelijk moet worden omgegaan. Bijvoorbeeld in het geval van correspondentie tussen een strafrechtadvocaat en zijn of haar cliënt, of patiëntengegevens die verouderd zijn en derhalve niet meer relevant zijn voor de behandelende arts, om slechts twee voorbeelden te noemen.
Daarom worden documenten niet zomaar in de vuilnisbak weggegooid, maar worden er veelal gespecialiseerde bedrijven ingeschakeld die ervoor zorgen dat vertrouwelijke gegevens in een 100% gesloten circuit worden vernietigd.